Singulariteetti, nyt – ERKKI KURENNIEMI rules

Erkki ”Kurtsi” Kurenniemi tunnetaan ehkä parhaiten työstään suomalaisen elektronisen musiikin parissa. Hän on perustanut Helsingin yliopiston elektronisen musiikin studion ja rakentanut lukuisia soittimia mm. M.A. Nummiselle ja ruotsalaiselle säveltäjälle Ralph Lundstenille.

H2Ö:ssä Kurenniemen elektronimusiikkituotannosta lavalla esitetään DEAL-intermediateos, jossa video- ja performanssitaidetta yhdistetään Kurenniemen luomaan hyvin vapaaseen, konventionaalisia sääntöjä rikkovaan muottiin. DEAL on kantaesitetty pohjoismaisilla musiikkipäivillä Oslossa vuonna 1972 ja sen jälkeen ainoastaan kerran Avanto-festivaalilla vuonna 2002.

H2Ö:ssä nähdään myös useita Kurenniemen tekemiä lyhytelokuvia, joista on ollut vuosien aikana harvoin julkisia esityksiä. Kurenniemeä pidetään kotimaisen kokeellisen elokuvataiteen kantaisänä.

Kurenniemellä oli vimma dokumentoida arkisimmatkin hetket elämästään, jotta voisi kuolemansa jälkeen syntyä uudelleen tulevaisuuden virtuaalimaailmassa. H2Ö:ssä esillä olevien äänipäiväkirjojen kuunteleminen on sukellus ainutlaatuisen ajattelijan pään sisälle.

H2Ö-katsauksen on kuratoinut Kurenniemi-tutkija, muusikko ja mediataiteilija Jari Suominen. Festivaalin aikana yleisöllä on mahdollisuus käydä rakentamassa oma digitaalinen syntetisaattori Suomisen vetämässä TANR-sähkösoitintyöpajassa.

Yhteistyössä mukana Kansallisgalleria ja Helsingin Yliopiston elektronisen musiikin studio.