Sur-rur

Lauantai
KLO 19:00
VEISTÄMÖ
image

Terppa, Vilu!
Viimeksi taidettiin nähdä joissain pikkujouluissa. Luin siellä odotellessa Tieteen Kuvalehdestä kiehtovan jutun Kiirunan avaruuskeskuksesta, jonka otsikkona oli Metsästä Avaruuteen. Suostuttelin sut New Tigersin Appun kanssa sitten lavalle Avaruudesta Metsään -nimellä. Nähdäänkö tälle projektille jatkoa?

Joo muistankin sen illan. Mulla sattui olemaan vihko jossa oli yks jouluaiheinen teksti jonka luin ja Appu soitti bassoa. Jatkoakaan ei ooo suunniteltu mutta voihan se silti tapahtua. Terveisiä Appulle!

Sur-Rurilta ilmestyy käsittääkseni uus levy kevään aikana. Juttelit joskus että sille olisi tulossa vain muutama pitkä biisi. Pitikö suunnitelma kutinsa?

Se varmaan ilmestyy tossa joskus kesällä tai syksyllä. Oon nyt muutaman päivän askarrellut kansia siihen levyyn eli joo se on melko valmis. Siitä on tulossa 40 minuuttinen levy jossa on kuusi biisiä. Se pisin kipale on levyn viimeinen, 16 minuuttia ja siinon semmonen kuuden minsan perusosa ja sitten viiden minuutin suvanto ja viiden minuutin lopetus ja Sami Sippola saatiin siihen soittamaan fonia, mikä oli huippu juttu. Kaikista lyhyimmät uudet biisit jäi levyltä pois.

Kirjoitetaanko yhtyeen nimi virallisesti muuten Sur-Rur vai Sur-rur? Eli laitetaanko toinen ärrä isolla vai pienellä?

No mä kirjoitan toisen ärrän pienenä mutten tiedä miten se noin niinku kieliopillisesti kirjoitetaan oikein. Siitä nimestä on tässä vuosien varrella kyllä näkynyt hyvin monia eri versioita, monia tapoja kirjoittaa se väärin tai oikein. Vieläkin joskus hävettää kun se nimi on jotenkin niin typerä…

Mä oon tutustunut sun tuotantoon silleensä hassusti ”väärinpäin”.
Homevideo oli H2Ö:ssä viime vuonna. 2014 esiintyneen Pelkän Väliviivan oon nähnyt livenä varmaan parikymmentä kertaa.
Sur-Rur, eikun siis Sur-rur, taitaa kuitenkin olla se tunnetuin juttu. Tapasin taannoin kotibileissä Helsingissä ihka oikean fanin. Sillä oli bändipaita yllä ja kun myönsin että oot tuttu, niin hän huudahti ekaks ”Millainen tyyppi se Vilu oikein on!?” mutta heti perään ”Eiku oota, emmä haluu tietää.”
Sehän merkinnee sitä että sun tekemiset ovat jollekin niin tärkeitä, ettei taiteilijaa itseään kaivata paikalle illuusiota särkemään. Ootko itse aistinut että viesti on ns. mennyt perille?

Niin no Sur-rur perustettiin jo 1996, mutta pitkältihän me ollaan operoitu jossakin…tutkien alapuolella tai jossakin marginaalialueilla. Vaikka kyllähän meidän viime levyn erästä biisiä soitettiin yhden kerran valtakunnallisessa radiossa, heh. Terveisiä Jussille! Eiköhän myös kaikki semmoset joitakin biisejä yms tekevät ihmiset oo kuitenkin ihan tavallisia vessassa käyviä ja leipää järsiviä tallaajia, ehkä monesti hieman keskimääräistä itsekeskeisempiä tosin ja ahdistuneita jostakin. Ei mulle oo niin tärkeää meneekö viesti perille. Mikä se viesti edes on, en taida tietää sitä itsekään, hehe. Yritän vain tehdä juttuja jotka olis mun omasta mielestä jotenkin hyvän tuntuisia ja itselle jollakin tavalla antoisia, semmosta. Meidän pitäis muuten tehä bändipaitoja pitkästä aikaa, tuli tästä mieleen!

Olette kaikki kotoisin Lapualta. Vierailetko itse siellä nykyään usein?

En mä ihan jatkuvasti siellä ramppaa. Mutta oon kyllä jollakin tapaa kiintynyt siihen suoraan ja tasaiseen maisemaan vaikka jokin siinä pohjalaisilmapiirissä voi myös ahdistaa, se tietty kovuus ja ehdottomuus. Ehkä kuitenkin kävisin useamminkin jos asuisin lähempänä.

Tiedän paikkakunnasta vain muutamia asioita. Miten Sur-rur istuu mielestäsi jatkumoon Liike – pesäpallo – Anneli Jäätteenmäki?

Lapuan liike ei ole ihan niitä omia suosikkijuttujani, ahdistavaa väkivaltaisuutta ja uhoa. Pesis on ihan kiva peli vaikka aika sotaisahan sekin on termeiltään, viimeksi kokeilin pesäpallon pelaamista muutama vuosi sitten, palloon en aina osu mutta siinä kyllä hartiajumit saa mukavasti kyytiä. Jalkapalloa ollaan pelattu junnuina, Lare on meistä innokkain futismies tätä nykyä. Annelia mä en tunne, taisin asua jo Rovaniemellä silloin kun hän hoiti pääministerin puuhia hetken aikaa. Eli melko huonosti istutaan tuohon jatkumoon!