Sumuposauttaja

Lauantai
KLO 19:30
LAITURI
avatars-000053620077-dqn2w6-t500x500

Sain joskus iltakävelyllä sellaisen välähdyksenomaisen ajatuksen, että Sumuposauttaja olisi nokkela käännös mark twainista. Muistelin että tuo Samuel Clemensin tunnettu alias on alunperin merenkäyntitermi, joka tarkoittaa jokialuksen lähettämää varoitusääntä huonolla näkyvyydellä, posautusta sumussa. Petyin, kun selvisi että se meinaa vain arkisesti kahden sylen syvyyttä. Mistä keksit nimen Sumuposauttaja?

Marktwainilla ja sumuposauttajalla ei oo tietoista yhteyttä. Mutta aika lähelle sää välähdyksenomaisesti osuit. Netitin joskus muutama vuosi sitten (todennäköisesti yöllä) itteni Wikipediaan lukemaan ”Kaukaista räjähdystä muistuttavista ääni-ilmiöistä” eli englanniksi ’mistpouffer’eista. Ajatuksia herättävä ilmiö, johon liittyy ukkosta, räjähdystä tai tykinlaukausta muistuttavia ääniä, mytologisia ja tieteellisiä selityksiä sekä silkkaa epäuskoa. Suomeksi tämä ’mistpouffer’ kääntyy ’sumuposahtaja’, ja mä laitoin sen silloin muistikirjaan ylös, koska ilmiö kiehtoi sen monitulkinnallisuuden vuoksi. Sitten joskus myöhemmin kun etsin artistinimeä tälle mun elektroniselle sooloprojetkille niin nimi työntyi uudelleen esiin. Vaihdoin kirjoitusmuotoa ’sumuposauttaja’an, koska ajattelin sen olevan aktiivisempi, määrätietoisempi kuin ’sumuposahtaja’, joka ikään kuin vain lyhyen tuhnun kaltaisesti posahtaa ilmaan ja häipyy.  

Vau, tuohan kuulostaa tuomiopäivän pasuunalta. Ääni, jolla ei ole lähdettä. Kiintoisaa. Jostain syystä nykypäivän aliakset ovat harvoin sellaisia, että niitä jäisi miettimään. Mä tajusin itseasiassa vasta ihan äskettäin, että Led Zeppelin tarkoittaa lyijy-ilmalaivaa. Luin lapsena tarinan alkuperäisestä Lead Zeppelin-kirjoitusasusta ja ajattelin että se tarkoittaa vaan jotain ”johtavaa” alusta. Mikä on sun kaikkien aikojen artistinimisuosikki?

Led Zeppelinhän on myös ”johdettu” alus, eikö? Jaa, kaikkien aikojen suosikki.. Varmaan niitä on monta, niinku kaikkien aikojen biisejä tai albumeitakin. Tykkään kyllä monista japanilaisten bändien nimistä. Esim. Moonriders, Pecker tai Yellow Magic Orchestra. En tiiä miks. Musan takia? Ja sitten drag- ja trans-artisteilla saattaa olla kans hyviä. Divine! Candy Darling! Peaches! 

Oon viime aikoina yllättynyt miten moni harrastaa yhä c-kasetteja sekä miten voimakkaita vastareaktioita niistä puhuminen aiheuttaa. Toisaalta, mua itseäkin sylettää se miten Spotify on vienyt kaiken ”arvokkuuden” musiikin kuuntelemisesta ja levittämisestä. Dxxxa D:n taannoinen Uniikkikappale-levy oli mun mielestä ihan nero muistutus siitä ettei kaiken pidä aina olla mahdollisimman helppoa. Asioita on välillä ihan hyvä kelailla, pun intended.
Taidat myös olla kassumiehiä? Onks sulla taustalla mitään sen suurempaa filosofiaa?

Tykkään tallentaa suoraan nauhalle, siitä tulee hyvä fiilis. Nauhasta. Ja kyllä mää siitä suhinasta pidän myös. Kelailustakin, tietty. Jossain määrin kasetti on formaattina vain jäänyt käyttöön koska penskana tuli jo nauhoteltua kaikenlaista juttua kassulle, enkä hirveesti oo oppinut pitämään tietokoneista. Oon löytänyt kasetin kunnolla uudestaan joidenkin vuosien tauon jälkeen, ja todennut että sopii mulle oikein hyvin edelleen! Se on nerokas koska se on kätevä, nopea (tai hidas), halpa ja persoonallinen käyttöesine. Ei mitään turhaa hienostelua (mutta voi pojat kun ne osaa kumminkin olla niin hienoja!) Kasetille on helvetin hyvä tallentaa, dokumentoida. Ja kulkeekin mukana niin vaivattomasti. Mutta en oo oikeen löytänyt vielä tuota nauhan hifi-puolta ku nauhotan edelleen yhtä kämäsesti kuin joskus ala-asteikäisenä: Suoraan kasetille nauhurin sisäisellä mikillä. Mun filosofia taitaa siis tällä hetkellä olla lofi.

Hei, sä puhut tahon kanssa, joka luuli että hi-fi on lyhennys high five:sta.
Mä muistan että näin Sumuposauttajan ekan kerran livenä joku vuosi sitten Höstfesteillä ja ollaan sen jälkeen muutaman kerran törmätty siellä täällä.
Keikkailetko ylipäätään paljon? Mitä saat irti siitä?

Hai Jump! Hösteillä 2013 oli aika lailla ekoja keikkoja mitä oon koskaan soittanu. Toivottavasti meno on siitä kehittynyt. Tykkään kyllä soittaa livenä, mutta paljon siinäkin on vielä sellaista mitä haluis oppia. Koen mun musan kehittelykelpoiseksi, että on sellaista pohjaa, minkä päälle toteuttaa erilaisia kokonaisuuksia. Livenä on hauskaa kokeilla näitä erilaisia kokonaisuuksia siinä hetkessä, vaikka setin oliskin etukäteen suunnitellut. Mutta saatan jännittää keikkoja myös kovasti, ja tämä tuo taas uuden haasteen, että miten siitä selviää kun on yksin vastuussa kaikesta. Kotona soittaessa ei jännitä koskaan. Mä keikkailen aika satunnaisesti. Enemmänkin vois tehdä!

Suositteleppa H2Ö:n ohjelmistosta jotain artistia, jonka keikkaa Sumuposauttaja-fani ei voi jättää väliin. Ja Litku Klemettiä ei sitten lasketa, koska tiedän että soitat siinä rumpuja!

Haha, vittumaista valita teidän esiintyjistä kun niitä on niin paljon! Mut ehkä sanoisin kumminkin että vanha kunnon SP-fäni saattais saaha aika paljon irti Teron keikasta.